Månadens deal

En video skapar värde!

Ta mig till kampanjen

GDPR - 4 saker att tänka på vid insamling av personuppgifter

21 december, 2022
malou

När du samlar in data från användare på din hemsida finns det några saker du behöver tänka på. GDPR (General data protection regulation) ersatte Personuppgiftslagen 2018. Syftet med den nya dataskyddsförordningen är att stärka privat personers skydd av personuppgifter. Denna lag gäller för alla företag som är verksamma inom EU. Därför måste du när du samlar in data från tex användare på din hemsida tänka på några saker, vilket vi kommer gå igenom här.

Du måste ha rättsliggrund

För att få behandla personuppgifter måste du enligt GDPR ha en rättsliggrund. Det finns några olika grunder som gör att man får samla in och behandla personuppgifter. Ett av dom är samtycke, det kan du till exempel få via en cookie banner. Viktigt att tänka på är hur cookiebannern är gjord, det räcker inte att skriva vi samlar in data och ha en knapp för okej. Användaren måste för att kunna ge samtycke även ha möjligheten att tacka nej och du måste informera användarna om vad de tackar ja till vilket tar oss vidare till nästa punkt.

Informera användarna

Enlig GDPR måste du informera användarna om vad för data du samlar in och varför du samlar in den. Du kan göra det här i en integritetspolicy som beskriver vilket personuppgifter du samlar in, vad syftet är och hur du behandlar dem. Du bör även informera användarna om sina rättigheter, som att de har rätt till att ta del av de uppgifter som finns sparade om personen samt att få sina uppgifter ändrade eller raderade.

Samla inte in onödiga uppgifter

Samla bara in personuppgifter som du har ett syfte till att samla in och sålla dem regelbundet. Samla till exempel inte bara in uppgifter för att de kan vara bra att ha dem senare. Se också till att sålla i uppgifterna ofta och ta bort uppgifter du inte längre behöver. Till exempel bör du radera uppgifter om en person om den tar bort sitt konto på din hemsida.

Skydda uppgifterna

GDPR har även krav på informationssäkerhet. Man måste skydda användarnas personuppgifter, till exempel genom att kryptera dem eller använda starka lösenord. Detta för att ingen obehörig ska få tag i uppgifterna. Något annat man ska ha i åtanke när det kommer till GDPR är att ha som standard att ge användaren integritet. Till exempel kan det vara att om du vill samla in data om var användarna finns så startas inte platsdelning automatiskt utan användaren måste själv gå in och starta det.

Hoppas det här inlägget varit lärdomsfullt

Behöver du hjälp med hur du ska få till en cookiebanner eller har du andra frågor? Då kan du kontakta oss

Få en gratis SEO guide för 2022

Signa upp för nyhetsbrev och få din sökmotoroptimeringsguide helt kostnadsfritt!

Fyll i din Emailadress

Bli en partner du med!

Vi har ett stort utbud av tjänster inom webbutveckling, digital marknadsföring och digital strategi. Kontakta oss för mer information om vad vi kan göra för att ta ert företag till nästa nivå.

Företagarna representerar över 60 000 företag över hela Sverige, deras mål är att ge företag bättre förutsättningar att lyckas. Vi är medlemmar för att vi anser välmående företag gynnar både Sverige & befolkningen.

Handelskammaren Mälardalen är en organisation som företräder regionens företag både lokalt och internationellt. Vi är medlemmar för att stötta deras arbete och för att bredda vårt nätverk.

Nyföretagarcentrum i Örebro är en organisation som hjälper nya företagare från affärsidé till fungerande bolag. Vi är medlemmar för att stötta tillväxten av nya bolag i Örebro Län.

Örebro Hockey spelar i Svenska Hockeyligan (SHL)  och kämpar för sin första SM-titel. Vi sponsrar Örebro hockey för stödja idrotten i Örebro Län.

Copyright © 2024  Digitalpartner Europe AB.
pencilenvelopegraduation-hatbookusersmap-markersmartphonebubble linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram